ראש המוסד לשעבר, יו"ר הדירקטוריון של המכון למדיניות נגד טרור (ICT) ויו"ר חברת " Athena Human & Technology Integrated Solutions Ltd."
הצילום המשותף של מזכיר-המדינה קרי וראש הממשלה נתניהו, שהתפרסם אתמול, 24.11.2015, מעיד כאלף עדים על הקיפאון העמוק שבו נמצאת מדינת ישראל בכל הנוגע לסכסוך עם הפלסטינים מחד וליחסיה עם ארה"ב מאידך. מיקומנו הגיאוגרפי במזרח-התיכון, שהפך ליורה רותחת, ישאב אותנו לתוכו, אם לא נקדים תרופה למכה ואם לא נחשוב "מחוץ לקופסא", לאיזה מזרח-תיכון שלאחר הכאוס הנוכחי, מדינת-ישראל חייבת ורוצה להתקדם.
התקשורת הישראלית והזרה מלאה בימים האחרונים במאמרי מערכת ופרשנויות של מומחים העוסקים בדילמה של ביטחון מול מוסר, בהתייחסות הדמוקרטיות המערביות לארגון המדינה האסלאמית. דעתי האישית המקיאווליסטית אומרת, שאם נעדיף את המוסר על הביטחון אל מול האויב שבו מדובר, נוכל להיות גאים כאשר נמות, שמתנו מוסריים יותר!
אבל לא זו הבעיה מספר אחת היום. היום עלינו לנסות לשרטט את הארכיטקטורה הגאו-אסטרטגית העתידית, שתשרת בצורה הטובה ביותר את המזרח-התיכון והעולם. לאחר שזו תוגדר, אפשר יהיה לגזור ממנה את התכנית האופרטיבית המיטבית להשגתה. במילים אחרות, אם קואליציה כלשהי תצא למלחמת חורמה בארגון המדינה האסלאמית, מבלי שתהיה לה תכנית ברורה של היום שלאחר המלחמה, התוצאה תהיה דומה לתוצאות המלחמות באפגניסטן, בעיראק ובלוב.
אמת. במגרש המזרח-תיכוני בוחשים היום יותר מדי שחקנים, החל ממעצמות גלובליות ואזוריות, מדינות בודדות גדולות וקטנות וכלה בכנופיות טרור. לא ריאלי לקוות להגיע למכנה משותף שיספק את כל האינטרסים של כל אחד מהשחקנים. אי לכך, נראה לי שצריך ואפשר להגיע לקונצנזוס שהמטרה הראשונה בחשיבותה ובדחיפותה היא חיסול האיום של המדינה האסלאמית. ולפני שיוצאים למערכה זו צריך להגדיר את המזרח-התיכון שנרצה שיצמח ביום שלאחר המערכה. וזאת, אנסה לעשות בשורות הבאות.
במבנה הפוליטי האזורי החדש, יימצא שיווי משקל (אם כי לא סימטרי לגמרי) אבל מספק, בין ארה"ב ורוסיה.
איראן תזכה להכרה בהשפעתה בעיראק, ותפסיק את תמיכתה בחזבאללה.
תורכיה, בהיותה חברה בנאט"ו, תזכה לתמיכה מול רוסיה ולהתחייבות שגבולות כורדיסטן העצמאית לא יפגעו בריבונות התורכית.
המדינה הסונית החדשה וכורדיסטן העצמאית, יקבלו כל אחת חלק מאוצרות הטבע - בעיקר נפט וגז, שיאפשרו להן עצמאות כלכלית. לשתי המדינות יהיה בהתחלה מוצא אווירי ויבשתי לשאר העולם ובהמשך סביר שיימצאו פתרון גם למוצא ימי.
מדינת פלסטין תצטרך למצוא פתרון לנושא עזה. יידרש קודם כל למצוא פתרון כלכלי בדמות תכנית מרשל כזו או אחרת, שתמומן על-ידי העולם הערבי העשיר, ארה"ב וגופים בינלאומיים. הכלת החמאס כארגון טרור תתאפשר, על רקע המזרח-התיכון החדש שיקיא מתוכו תופעות של טרור רדיקאלי אסלאמי.
זהו המקום הנכון להתמודד עם השאלה איך מחסלים את ארגון המדינה האסלאמית. להשגת יעד זה יש צורך בפעילות אווירית- קרקעית משולבת. הפעילות האווירית כבר קיימת אך איננה אינטנסיבית ואפקטיבית במידה מספקת. הפעילות הקרקעית היחידה האפקטיבית, אבל שאיננה מספיקה, היא זו של הכורדים העיראקיים. אני סבור שהאלמנטים הבאים, אם יתממשו, יבנו את יכולת ההכרעה הדרושה:
כל מי שקורא רשימה זו ותגובתו הראשונית תהיה חוסר אמונה, אני מציע לקרוא אותו אחרי אתנחתא בשנית.
הדעות המובאות בפרסום זה הן אך ורק של המחבר ולא בהכרח משקפות את הדעות של המכון הבינלאומי למדיניות נגד הטרור (ICT).